torstai 6. lokakuuta 2011

Tehoviikonloppu nuorille miekkailutoivoille


Kurssilaiset vas. Kaisa, Tommi, Tero, Pyry, Marcus, Joakim, Eeku, Teemu, Emil (kurssikisan voittaja), Otto ja Kristian.
1.-2.10.2011 pidettiin ensimmäinen Turun Miekkailijoiden kalpamiekkailun tehoviikonloppu 12-14-vuotiaille nuorille. Mukaan oli ilmoittautunut 10 reipasta miekkailijan alkua. Kurssin vetäjien, Tero Hakkaraisen ja Eeku Maljasen ykköstavoitteena oli pitää porukan mielenkiinto yllä kahden kahdeksan tunnin ajan ja siinä sivussa opettaa jopa hieman miekkailua!

Vanhojen valmennusoppien mukaan miekkailua tuli opetella sananmukaisesti kantapään kautta. Perinteisissä Keski-Euroopan miekkailukulttuurimaissa saatettiin jyystää jalkatyötä kuntoon parikin vuotta, ennen kuin oppilas sai luvan ottaa aseen käteensä. Meillä ei luonnollisestikaan ollut aikaa moiseen, joten pienen henkilökohtaisen esittelyn ja alkuveryttelun jälkeen käytiin lauantaina suoraan asiaan.

Nopeassa tahdissa, ase kädessä, haettiin tuntumaa aseotteeseen, miekkailuasentoon, perusliikkumiseen edes-takaisin ja hyökkäykseen syöksyllä. Oppilaat saivat pistää jonossa  "maalirobottina" toimineeseen opettajaan yksin ja kaksi rinnan. Sitten "maalirobotti" lähti liikkeelle ja osumisesta tulikin jo vaikeampaa. Kun tuntuma jonkilaiseen pistoetäisyyden hallintaan saatiin, vedettiin takit niskaan ja aloitettiin harjoittelu pareittain joka huipentui askel-syöksy leikkiin, jossa hyökkääjän vuorollaan yrittää osua vastustajaan käyttäen vain askel-syöksyä. Vaikeaksi asian tekee se, että puolustava osapuoli saa perääntyä niin paljon kuin matto antaa periksi. Tämä oli samalla siirtymäharjoitus lauantain päätteeksi odottaneeseen huipentumaan. Viimeinen puoli tunti käytettiin siihen, että kaikki kurssilaiset ottelivat yhden viiden piston ottelun sähköasein.

Eekun kanssa olimme erittäin positiivisesti yllättyneitä lauantain viimeisen rupeaman yleisilmeeseen, junnujen miekkailu nimittäin näytti kalpamiekkailulta, ei "zorromiekkailulta". Käyttämällä ainoastaan suoraa pistoa ja etäisyyttä saatiin aikaan näyttökelpoisia otteluita.

SUNNUNTAINA meillä oli edessämme aamu- ja iltapäiväharjoitukset. Koska nyt oli aikaa jo runsaammin, pääsimme kauhaisemaan myös pelit ja leikit-osastoa. Sitä mukaa, kun vaikutti siltä, että kurssilaisten pää alkoi sauhuamaan kontrasixt-väiston, sidonnan, oktaaviväistön ja sidonnan, terävältön, valepiston ja muun pikatahtia läpikäytyjen tekniikoiden opettelussa, annostelimme väliin hulinaa. Nappasimme klassisesti hanskoja toisiltamme, pelattiin seinäpalloa ja kahden tulen välissä polttopalloa, askellettiin viestiä miekkailuaskelin maskia parin välissä pitäen, tehtiin mm. erilaisia syöksyleikkejä. Kaivoinpa ruokatauolla esiin jopa pelätyn "sähköshokkilaitteeni". Pelissä kaksi tai neljä pelaajaa pitää kiinni laitteen kahvoista, joissa olevaa nappia pitää painaa laitteen merkkivalon syttyessä. Hitain saa sähköiskun! Noh, ihan pienen vain onneksi :)

Kurssi huipentui tietysti kurssikisaan, jossa otteltiin kaikki kaikkia vastaan kolmeen pistoon. Vaikka voittaja - Emil Kiviniemi - olikin varsin omaa luokkaansa, muista sijoista oteltiin tasaisesti ja kaikki saivat voittoja. Mikä tärkeintä, otteluissa nähtiin hienoja käden ojennuksia ja taktisia oivalluksia jo tässä vaiheessa. Lopuksi Kurssilaiset toivotettiin tervetulleisiksi jatkamaan harrastustaan Eekun vetämään jatkoryhmään sunnuntaisin klo 16 - 17.30.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Julkaisen sen luettuani.
t. Tero