perjantai 14. tammikuuta 2011

Teemamiekkailua; 10 sekunnin erät

Keskiviikkotreeneissä kysyttiin:"Kenen sairaasta mielestä nämä ideat oikein tulevat?" kun olin esitellyt tämänkertaisen designluomukseni teemamiekkailusta. 
 
Ottelussa on tilanteita, jolloin pisto pitää saada aikaan nopeasti ja toisaalta myös varautua siihen, että toinen yrittä tehdä piston nopeasti. Esimerkiksi jatkoaikatilanne, kun aikaa on jäljellä vain 10 sekuntia. Vaikka toisella onkin etu, hän ei voi jäädä passiivisesti odottamaan vastustajan aloitetta, koska silloin jää helposti temposta jälkeen toisen painaessa päälle. Tällä teemalla pyritään harjaannuttamaan miekkailija nopearytmiseen ottelutilanteeseen, tekemään taktiikkapäätöksensä nopeasti ennen aloittamista ja muuttamaan taktiikkaansa jopa kymmenen sekunnin otteluajan sisällä.

Teeman esittelyosa: Otteluaikaa on 10 sekuntia, joka mitataan käsikellolla non-stop. Kello käy koko ajan. Tässä ajassa molemmat miekkailijat yrittävät saada ainakin yhden piston. Kaikki otteluparit aloittavat samaan aikaan valmentajan merkistä (Prets? Allez! / valmiina-paikoillanne-hep, jne. ) ja lopettavat kuun huudetan halt / stop / seis jne. Piston jälkeen ottelijat kiiruhtavat aloitusviivoille ja jatkavat välittömästi kun merkinantolaiteen lamput ovat sammuneet. Ajan loppuessa se joka johtaa saa pisteen riippumatta 10 sekunnin ottelun tuloksesta. Jos tilanne on tasan, kumpikaan ei saa pistettä. Ottelu päättyy kun toinen on voittanut viisi kymmenen sekunnin erää eli saanut kokoon viisi pistettä.

Merkintälaitteiden valojen palaminen kannataa säätää harjoitusta varten mahdollisimman lyhyeksi ajaksi, jotta ottelua voidaan piston jälkeen jatkaa mahdollisimman nopeasti.  Jos laitteen ajoitusta ei voi säätää nopeaan rytmiin, otteluaikaa voi tietysti pidentää hieman.

Sairas- eli motivaatio-osa: Jos ottelijat eivät saa aikaiseksi yhtään pistoa, pistetilanne nollaantuu ja pari aloittaa pisteidenkeruun alusta. Koska ottelu päätty vasta kun toinen on saanut ne viisi pistettä, nollaantumissäännön pistäisi nostaa etenkin johtavan ottelijan motivaatiota hakea agressiivisesti lisäpistoja, jotta tehdyn työn hedelmät eivät valu hukkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Julkaisen sen luettuani.
t. Tero