tiistai 14. heinäkuuta 2009

Les Kuppis - Miekkailukilpailu on jo ovela

Ankaraakin ankaramman hinkkaamisen ja empimisen jälkeen Kupittaa Tournament 2009 kilpailukutsut singahtelivat taas maailmalle suomeksi, englanniksi ja ranskaksi. Se on joka vuosi kuin päästäisi ainoan lapsensa maailmalle kun painaa kilpailukutsun send-nappulaa.

FIE on vuodesta toiseen nostanut satelliittikilpailujen teknisiä vaatimuksia. Viime vuonna nostettiin tuomaroinnin rima samalle tasolle kuin oikeissa MC-kisoissa ja tänä vuonna myös FIE-terät todettiin pakollisiksi. Odotamme innolla mitä ruuvia seuraavaksi kiristetään, sillä Suomen tapaisen miekkailusiirtomaan resurssit, puhumattakaan Turun Miekkailijoiden kokoisen urheiluseuran paukuista, alkavat olla kohtuullisen tiukilla nykyisten kisavaatimusten kanssa.

Verkot ovat siis taas vedessä ja parin kuukauden kuluttua olemme viisaampia tämänvuotisesta osallistujasaaliista. Melko Brüno-kokoinen pelko kuitenkin on juuri siellä, että tänä vuonna ulkomaanelävien osallistuminen voi törmätä tuomarointivelvoitteeseen.
Kas kun nääs nimittäin
According to the general FIE rules (art. o.81): every country with more than 4 fencers per category must present at least one referee, and with more than 9 fencers per category at least two referees.
For A Grade or candidate A Grade competitions, should a national federation not bring the required number of referees, it will be charged a fine of 500 Euros/750 S
wiss francs if the organiser was informed 15 days before the competition, or of 1000 Euros/1500 Swiss francs if the organiser was not informed 15 days before the competition.

This fine must be paid by the delegation to the organisers, who may keep this amount provided that they ensure the services of the referee(s) necessary to replace the missing referee(s). This fine reverts to the FIE if the organisers do not arrange the presence of replacement international referees, who may be from the organising country. Under whatever circumstances, if a national federation does not pay this fine, it must reduce the participation of its fencers in conformity with the quotas.
Jos vanhat osallistujamäärät natsaavat, niin nuo komiat sakot odottavat odottavat ainakin Ruotsia ja Viroa - jos eivät sitten poikkeuksellisesti tuo tänä vuonna omia tuomareitaan Turkuun.

Joka vanhoja muistelee, sitä FIE-terällä silmään - muistelenpa kummiskin, lällälää Kupittaan henkeä sellaisena kuin sen nuoruudestani muistan. Aikanaan pimeällä 80-luvulla - se oli se vähän keskiajan jälkeinen ajanjakso - Turkuun lähdettiin Hesasta vähän samoilla motiiveilla kuin nykyään vaikkapa Tallinnan reissulle. Muistaakseni myös miekkailulla oli jotain tekemistä matkan kanssa :D.
Kuljetuskalusto kisamatkalla oli tietysti huippuluokkaa. Kerran tosin Ykköstiellä oli niin sankka sumu, että Fiat Kusiaisen vinkkarit eivät pystyneet poistamaan tuulilasiin tiivistyvää vesihöyryä tarpeeksi nopeasti pois ja piti pysähtyä tien sivuun odottaamaan sumun hälvenemistä.
Kisapaikalla villahousut eivät olleet myöhään syksyllä olleesta ajankohdasta johtuen mikään turha kapistus, kerran satoi lauantain ja sunnuntain välillä niin paljon lunta että joukkuekisan aloitus myöhästyi tuntitolkulla, koska kilpailijat ja toimitsijat eivät päässeet kisapaikalle.
Myöhemmin, kun olin jo joutunut/päässyt mukaan kisaorganisaatioon ja kiinni kilpailun tuloslaskentaa varten hankittuun läppäriin (keskusmuistia tod. näk. 64 K ja muut hienoudet) sain kokea mitä todellinen kisajännitys merkitsee. Nimittäin koskaan ei kilpaillessa ole jännittänyt niin paljon kuin tulosten kadotessa tietsan ruudulta cyberavaruuteen Kupittaan alkuerien jälkeen.

Jotain Kupittaan olosuhteissa kuitenkin on säilynyt samanlaisena kautta vuosien, kuten tuossa 22.10.1984 otetussa Turun Sanomien kuvassa ilmenee: yleisöä ei ole paikalle saatu haalittua. Siinäpä pähkinää purtavaksi ja haastetta miten saada miekkailun vetovoimaa yleisölajina nostettua. Asiaa on pohdittu, mutta kun porukka riittää nippa nappa kisan pyörittämiseen, niin jääpi PR-hunningolle vuodesta toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Julkaisen sen luettuani.
t. Tero