sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kalvan Kuukausitreenit TM
Aloitin viime syksynä kerran kuussa pidettävät kalvan lisätreenit, jotka on nerokkaasti nimetty Kuukausitreeneiksi.


Lauantaisin klo 10-12 vedettävä, Turun Miekkailijoiden kalpailijoiden innostukseksi ikään katsomatta tarkoitettu satsi on muotoutunut sisällöltään seuraavaksi:

15 min alkulämppä.

Eilen se sisälsi ns. rytmistä italialaista hyppelyä. Koreografiat tosin ovat vielä siitä iisimmästä päästä – kyykky, kyykky puolispagaati askel syöksy ylös kyykystä kuvioihin ei vielä löydy ruutia meidän porukan reisistä. Ainakaan toistoihin asti.
Toinen alkulämppämoodi on ollut  ”juokstikapuut” – ”agility ladderit.” Kun juoksee, hypii ja steppailee enemmän tai vähemmän oikeilla kuvioilla tuon vartin, niin ainakin tulee lämmin.
Sitten venutellaan ja vanutella ennen ensimmäistä miekkailuharjoitetta, joka on seinää pistely. Saimme monen vuoden jahkailun jälkeen hankitua viime syksynä kunnon pistotyynyrivistön salin seinään. Vähän häpeällistä, että kesti niin kauan saada moinen perusperusperus(jne)perusasia kuntoon.

Seinäpistely

Lähtökohtaisesti noin kymmenen minuutin päin seiniä menevä pistoharjoitus keskittyy tarkkuuden hiomisen. Koitetaan osua hyvällä ojennustekniikalla taulun keksipisteesen mahdollisismman monta kertaa. Elien setti tehtiin ojennuksella, askeleella, askel-syöksyllä, askel-syöksyllä une-deux ja ”multipistosyöksyllä”, jossa ensi piti osua syöksyllä ja sitten pistetiin nopeasti syöksyasennossa kaikki salmiakin muotoisen taulun kulmat läpi ja lopuksi piti vielä osua toisen kerran keskelle. Aina suoritusten jälkeen käytiin läpi kuka jengistä oli onnistunut osumaa useamman kerran peräkkäin – muille oma tulos jäi haasteeksi rikkoa se omalla ajalla tehtävällä pistoharjoitelulla.

Taulun kanssa voidaan tehdä myös monipuolista pariharjoittelua. Kaveri pitää asettaan (maski päässä) pistotyynyn edessä, jolloin harjoitteleva osapuoli voi tehdä piston vältöillä, vale+vältöllä, sidonnoilla, ”bateella” ja näiden yhdistelmillä.  Yhdistelemällä eri harjoitteita saa seinäpistelyyn menemään puoli tuntia heittämällä, ilman että alkaa yhtään puuduttamaan.

Pariharjoitelu

Siten on puolisen tuntia pariharjoitelua. Tähän asti olemme keskittyneet aika pitkälti käsipistelyyn, koska seurassa oppitunteja saa vain rajallinen määrä. Käytettävissä viisi ”opetuskättä”. Peruskuvio menee siten, että parissa toisella on opetusvuoro käden kanssa ja rakennamme pikkuhiljaa pidemmän kuvion kokoon vaihe vaiheelta ja käsi vaihtaa pitäjää suht rivakasti, ettei ”opettaja” puudu pistotyynynä olemiseen.
Tämä harjoitusmuoto on siitä vähän vaativa, että opettamisen opettelemiseen menee aikansa. Katson kuitenkin, että seuran tulevaisuuden kannalta on hyväksi, että mitä useampi on ohjatussa pariharjoittelussa tullut tutuksi ”miekkailunopettajana” toimimiseen, sitä pienempi on kynnys ryhtyä valmentajaksi myöhemmin.
Menneenä lauantaina paikalla oli muutamia ensikertalaisia ja pidimme koreografiat  yksinkertaisina.  Aivan peruskäsipistosta etenimme paloina sarjaan Käsipisto syöksyllä, stoppari vältöllä sikstisidotaan, kvarttiväistö riposti. Vähän joka vaiheessa jouduttiin tekemään pieniä ”aliharjoitteita”  (jopa ihan syöksyn perusteista lähtien) että uudet kaverit pääsivät jyvälle. Ja kuten mainittu, siihen opettamisen opettamiseen menee aina tuokio.

Teemamiekkailu

Vähän treeneihin tulleen porukan määrästä riippuen teemamiekkailuun menee noin 45 minuuttia ja teemoja on yksi tai useampia. Pienelle porukalle pitää vaihtaa harjoitetta useammin, että into säilyy piukassa. Tällä kertaa lauantain pitkät aamu-unensa miekkailun alttarille uhrasi seitsemän samuraita, joten selvisimme yhdellä teemalla, joka oli:
Miinusmiekkailu: Viiden piston otteluaika lyhennetään minuuttiin, että saadaan vipinää otteisiin. Lisäksi pistelaskua käpälöidään seuraavasti, idea aukeaa ehkä parhaiten esimerkillä. Toinen ottelija menee ensin johtoon 1-0 ja sitten 2-0. Vastustaja saa vihdoin kavennuspiston, mutta sen sijaan, että tulos olisi tämän jälkeen normaali 2-1, kavennuspisto VÄHENNETÄÄN johtaneen miekkailijan pisteistä. Tilanne kavennuksen jälkeen on siis 1-0. Ottelun voi siis voittaa pistoilla vain 5-0. Tästä aiheutuu seuraavia asioita. Koska otteluaika on lyhyt, voi johtoon päässyt miekkailija valita yrittääkö kasvattaa johtoaan, vai keskittyä pitämään johtonsa. Toisaalta tappiolla olevalla miekkailijalla ei ole muita vaitoehtoja, kuin aktivisesti yrittää tasoitusta. Muita yksityiskohtia: Tuplapisto vähentää pisteen molemilta (ei kuitenkaan miinuksen puolelle, 1-0 tilanteessa tullut tupla merkataan siis 0-0). Jos otteluaika loppuu tasan, tulee tuplahäviö. Tästä aiheutui ainakin meillä, että nähtiin tiukkoja tilanteita  silloinkin, kun otteluaikaa oli jäljellä vain pari sekuntia.  Matsit vedettiin siis tappiin asti.

Ja loppujumppa

Viimeiset 15 minuuttia pyhitetään kuntopiirille (tosin pari kertaa on ollut niin hauskaa teemamiekkailussa, että ikävä loppukidutus on ”unohtunut” – hyi meitä …) Tällä kertaa kuitenkin vedimme tunnollisesti 15 minuuttia hieman ranskalaisen valmentajakuuluisuuden,  Maître Daniel Levavasseurin,  jumppasarjaa mukaelle kropan eri puolille vaikuttavia hoovereita ja vatsoja, punnersimme ja kyykimme. Oma peruskuntoni nyt ei kestä päivänvaloa, mutta tänään oli herätessä joka puolella kroppaa aika ”jännä” fiilis :=, joten kai eilinen kuntopiiri sai muillakin osallistujilla jotain aikaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Julkaisen sen luettuani.
t. Tero