keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Mitä yhteistä on miekkailukilpailun cup-vaiheella ja Lotolla?

 Kadetti EM oteltiin Ateenan Olympialaisten miekkailuhallissa:  kuva Copyrigh Verneri Vesterinen

Jos et ole koskaan seurannut miekkailukilpailua, otsikkoon liittyvä taustojen selvitys voi olla paikallaan. Yleensä miekkailukilpailu etenee näin: Ensi kilpailijat jaetaan alkueriin kulloinkin käytettävän rankingin perusteella. Eriin siis pyritään ripottelemaan tasaisesti hyviä ja vähemmän hyviä miekkailijoita, jotta alkueristä tulisi keskenään mahdollisimman tasaväkisiä ja jatkoa ajatellen myös tasa-arvoisia.
Alkueristä saadaan laskennallinen paremmuusjärjestys. Laskennallinen on hyvä sana, koska esimerkiksi alle 17v. Euroopanmestaruuskisoihin  starttasi 101 miekkailijaa, jotka jaettiin 15 alkuerään. Erän koosta riippuen miekkailija otteli kuutta tai viittä kilpakumppania vastaan. Voittojen lisäksi paremmuusjärkestykseen laskeminen perustuu annetuihin osumiin (autuaampi antaa kuin ottaa...) sekä osumaindeksiin. Jos siis saa takkiin enemmän kuin antaa kuonoon, niin osumaindeksi on miinusmerkkinen, mutta jos vastapäädyssä ropisee enemmän kuin itse ottaa pistoja vastaan osumaindeksi on plussan puolella.
Ottaen siis huomioon, että pudotusvaiheen otteluparit määräytyivat sen perusteella, miten kukin suomalainen miekkaili otoksella 5/100 mahdollista vastustajaa tai 6/100 mahdollista vastustajaa, niin voi verrata pudotusparin muodostumista jossain määrin arpapeliin.

Tämän päiväinen kisa perustui käsittääkseni Eurocadet circuit-kilpailusarjassa saatuihin pisteisiin
joissa sankarimme
Verkku sijalla 18.
Rasse sijalla 101.
Gunnar sijalla 147.
Ivar sijalla 168.
Verneriä lukuun ottamatta kaikki lähtivat kisaan periaatteessa huonoilla pisteillä.

Alkuerien jälkeen sijoitukset /101 kilpailijaa:
Rasmus 35/101
Verkku 42/101
Gunnar 87/101
Ivar 94/101

Ennenkuin tuuletan Rassen hyvin menneille alkuerille, kurkataanpa mille sijalle hän olisi voinut indeksin perustella päästä. Mr. Mellanen sai 4/6 voittoa, joille jaettiin mahdollisuus päästä sijoille 23 - 37. Sija 35. selittyy sillä, että Turun Miekkailijoiden verbaalivirtuoosi kampesi peräti kolme voitettua otteluaan neljästä numeroin 5-4. Niukaakin niukempaa indeksiä siis. Mitä jos Rasse olisi saanut parhaan indeksin noilla neljällä voitollaan? Kuka olisi tullut vastustajaksi saksalaisen Simon Mangoldin sijaan? Noh - tietysti rakkain vihamies ja paras kaveri: Verkku "Verneri" Vesterinen ...from Finland.

Vaan ei tullut.  Tekstiviestiuutisia Ateenasta, toimittajina Mikko Mellanen ja Anttoni Vesterinen, tekstin "lievä" värittäminen Tero Hakkarainen.

"Tervetuloa tänne Ateenan Olympiahalliin, jossa on sähköä ilmassa, kun sata ja yksi kadetti-ikäistä aselajinsa kansallista huippua käy ottamaan mittaa toisistaan. Olympiapuitteet ovatkin oivat ja sopivat Euroopan Mestaruuskilpailujen puitteisiin, sillä täällähän on rajoitettu osallistuminen neljään edustajaan per maa. Suuristakin miekkailumaista on siis paikalla vain parhaimmisto, joten yllätyksille jää sijaa kun kärki on kova mutta kapeampi kuin avoimissa kilpailuissa."
"Alkuerät on juuri oteltu ja niistä voidaan todeta, että tiukkaa ja vieläkin tiukempaa vastusta oli tarjolla. Suomen Rasmus Mellanen piti hermonsa kiitettävästi kurissa, vaikka hän joutui kampeamaan otteluistaan peräti kolme äärinmäisen tiukkaan 5-4 voittoon. Yksi voitetuista oli Puolan Tomasz Kruk, joka raivasi kisassa tiensä kahdeksan parhaan joukkoon. Samoin Verneri Vesterin osoitti jäätävää asennetta voittaessaan ratkaisevasti Belgian Mathias Florun ajalla luvuin 4-3. Joukkomme esitaistelijoilla oli siis ruuti kohtuullisen kuivaa."
"Muista suomalaisista ensikertalainen Ivar Lönnberg näytti hyviä otteita ja pienellä Lady Fortunan avustuksella lopputulos olisi voinut olla toisenlainen. Ivar joutui luovutamaan kolme kertaa viimeisen, ratkaisevan pisteen kokeneemmille kilpakumppaneilleen. Pienestä oli siis kiinni, ettei Ivar olisi voinut nousta peräti raskaan keskisarjan kahinoihin, kun cup-pareja jaettiin. Ivarilla on kuitenkin vielä kaksi vuotta aikaa hakea kovuus ratkaisun hetkiin, joten hyvällä tiellä ollaan."
"Gunnar Gräsbeck jäi Ivarin tavoin pois kärkikahinoista. Tänään ei vain ollut Gunnarin päivä."
"Miekkailutermein Tableau eli uloslyöntitaulukko on valmis. Rasmuksen pariksi varmistui Saksan Simon Mangold. Klassisesti floretilla aloittanut Saksalainen ei ole mikään heittopussi, sillä hän sijoittu ikäluokkansa Saksanmestaruuskisoissa 2009 kuudenneksi. Mainittakoon, että Saksassa kadettiluokan kansallisissa miekkailukilpailuissa saadaan helposti kokoon kaksinkertainen määrä miekkailijoita verrattuna käynnissä olevaan EM-koitokseen."
"Vernerin vastustaja Tanskan Fredrik Von Der Osten on miekkailun monilahjakkuus, joka on saavuttanut Maailma Cup -pisteitä sekä kalvalla että floretilla. Kalvassa  17-vuotias "juustomies" on alle 20v. FIE rankingissa sijalla 21. , paras suomalainen on tällä hetkellä 20v. sarjassa otteleva Teemu Seeve sijalla 24. Fredrikin esimerkki on osaltaan vahvistamassa uskoani, että kehittyvälle miekkailijalle on vain hyväksi otella molempia pistoaseita, jotta sekä defensiivinen, että offensiivinen ottelun hallinta tulevat osaksi selkärankaa."
"On aika siirtyä hetkiin, jolloin vain toinen voi voittaa. Rasmus ottaa ottelussaan "ensiveren" ja johtaa 1-0. Mangold vastaa kuitenkin heti ja tekee peräkkäin peräti neljä onnistunutta flessiä. Huomattuaan linjavirheensä Rasse tarkentaa ojennustaan. Riposti alkaa purra ja tauolle mennään tasalukemissa 5-5."
"Vauhti on kovaa, mutta turkulainen pysyy kyydissä. Jalkatyön tyylistä ei onneksi jaeta pisteitä, kun kärki on kohdallaan. Hetken vaikuttaa siltä, että Mangold alkaa turhautua Rassen siistiin vastapistotaktiikaan.Takarajalla tapahtuu. Erä lähenee jo loppuaan kun tuomari hylkää Rasmuksen lähitaistelupiston, joka olisi vienyt Suomen 8-6 johtoon. Sen sijaan Saksa tasoittaa ja kirii erätauolle 9-7 johdossa."
"Viimeinen erä alkaa tuplapistolla, 8-10 Mangoldille. Äärinmäisen tarkkaa kyttäystä molemmilta, kumpikaan ei halua tehdä virhettä. Lähitilanne, sohimista, Saksan lamppu syttyy. Pahus! Jo 8-11. Mellanen ei luovuta, sitkeästi saalistamalla tilanne tiivistyy vielä lukuihin 10-11. Kaksitoista sekunttia otteluaikaa jäljellä! Kiihkeää takaa-ajoa mutta väärä lamppu - 10-12 - vielä noustaan 11-12 - kaatuilua, taistelua, VIISI SEKUNTIA aikaa. Pakkoyrittäminen kääntyy virheiksi. Loppuun asti taistellen Suomi kaatuu Saksalle 11-14."
"Verneri Vesterisellä on kova paikka. Kimmoisasti liikkuva tanskalainen aloittaa ensimmäisen erän vahvasti ja tauolle mennään lukemissa juutinmaan johdossa 2-7. Verkun valmentaja Kimmo Puranen antaa vakavailmeisenä ohjeita Von der Ostenin kukistamiseksi. Toisella jaksolla Verkun käsi käy jo paremmin. Osumia syntyy tiuhempaan tahtiin kuin alussa, mutta se ei riitä. Suomi vs. Tanska päätyy tappioon 8-15. Vaan periksi ei anneta, vielä se smörrebröd syötetään poikittain ..."

Äskettäin saamamme puhelinraportin mukaan pettymyksen lisäksi joukkueemme on nielenyt myös lammasta. Rasse kommentoi suoritustaan. "Perusmiekkailulla pääsi kuusneljäkerhoon, mut saku hallitsi lopussa ottelua sen verran, että turpaan tuli.Voitettavissa olis ollut." Ja mikä tietysti parasta, seuraavaksi vastaan olisi tullut kisan voittanut Italian Marco Fichera, joka tiputti Rassen voittaneen Mangoldin 15-5. "Jaa - se pikkumies, noh sitä vastaan olis vaan pitänyt ojentaa käsi, siinässe olis ollut."

Isänmaa, ällös huolissas oo, poikais itsetunto, se nousee vaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Julkaisen sen luettuani.
t. Tero