tiistai 8. syyskuuta 2009

Vapaamiekkailu - kehittyneen miekkailijan tärkein harjoitusmuoto

Vapaamiekkailu on tärkein kilpamiekkailijan harjoitusmuoto. Tällöin tietysti oletetaan, että miekkailijalla on jo teknis-taktinen valmius oppia vastustajien liikkeistä, sekä harjoittaa itse kylmäpäisesti omia vahvuuksiaan harjoitusotteluiden tuloksista välittämättä. Yksinään vapaamiekkailukaan ei riitä, mutta jos pitää valita pelkkä tekniikkaharjoittelu tai pelkkä vapaamiekkailu, niin ilman jälkimäistä ei menestyksen mahdollisuuksia pitemmän päälle ole. Ja kuten mainittu, yksi tärkeä vapaamiekkailun tarkoitus on oman tekniikan sisäänajo ottelutilanteeseen.

Miekkailuseuroissa vastustajat tulevat tutuiksi ja vapaamiekkailun hyöty voi kärsiä tasaisesta ”viiteen pistoon” tahkoamisesta, siksi valmentajan tulee ohjata myös vapaamiekkailua, jotta ottelijat jaksavat syttyä aina uudestaan samoistakin vastustajista.

Viime kesänä joukko suomalaisia junioreja oli Unkarissa miekkailuleirillä. Kuten asiaan kuuluu, vapaamiekkailu oli leiriohjelmassa suuressa roolissa. Listasin leirille osallistuneen oppilaani Elena Mattsonin muistiinpanoista seuraavat vapaamiekkailuteemat, etenkin tuo kahden hengen joukkuekilpailu oli hauska ja yksinkertainen idea piristämään vapaamiekkailua.

1) Isompi ryhmä jaetaan kolmen hengen ryhmiin. Ryhmä ottelee kaikki kaikkia vastaan siten, että voittaja jää alueelle. Kun joku ryhmän jäsenistä saa neljä voittoa peräkkäin, ryhmä hajoaa ja jäsenet vaihtavat toiseen kolmen hengen ryhmään.
Otteluita käydään non-stop, ryhmävaihdot tapahtuvat siis sitä mukaa, kun sopivia vapaita kokoonpanoja syntyy.
Jos jaosta jää yli kaksi miekkailijaa, he ottelevat keskenään kunnes toinen saa neljä voittoa, jos jää yli yksi miekkailija, perustetaan yksi neljän hengen ryhmä.

2) Otellaan saman vastustajan kanssa ensin kaksi 5 piston ottelua ja sitten yksi 15 piston ottelu, jonka jälkeen vaihdetaan paria.

3) Otellaan saman vastustajan kanssa kaksi ottelua siten, että ensin toinen johtaa 5-0, häviöllä olevalla on kolme minuuttia aikaa tehdä pistoja voittaakseen. Sitten vaihdetaan vuoroja, yhteensä pari siis miekkailee 6 minuuttia yhdessä.

4) Joukkuekisa viestinä kahden hengen joukkueilla 20 pistoon. Ottelujärjestys 1-1, 2-2, 2-1, 1-2.

5) Miekkaillaan yhteensä 11 pistoon, tuplasta saa pisteen vain miekkailija, jolla on etu. Ottelun alussa sovitaan kumpi saa ensimmäisenä etuvuoron. Etu vaihtuu aina tuplapiston yhteydessä.

6) Miekkaillaan ojennusetäisyydellä 5 pistoon, (palataan aina varoasentoon, takajalka ei saa liikkua), pistot kelpaavat vain käsivarresta ja jalkaterästä.

Tätä kirjoitettaessa Suomen edustajat Helea Tokola, Outi Supponen ja Teemu Seeve Luxemburgissa heräilevät kansainväliseen leiriaamuun.
Leiriraporttia ja mahdollisia uusia vapaamiekkailuharjoitteita odotellessa sinäkin voit kirjautua leirin järjestäjän, Proscriman, faniksi Facebookiin jossa löytyy runsaasti kuvia leiristä.

Proscrima-leiriläiset ryhmäkuvassa harjoittelua varten varatussa Centre National Sportif et Culturelin urheiluhallissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Julkaisen sen luettuani.
t. Tero