Miekkailun katsominen saattaa ensikertalaisesta tuntua tylsältä. Kaksi valkopukuista hahmoa pomppii areenalla edestakaisin ja ainut väriläikkä ottelussa saattaa olla vihreä ja punaisen lampun satunnainen syttyminen. Pahimassa tapauksessa ottelun päättyessä voittajalla ei ilmekkään värähdä voiton kunniaksi.
Nyt aloitamme uuden sivistävän artikkelisarjan "Miekkailijan julkisuustaidot". Sillä onhan selvää, että lajienvälisessä, aina vain kovenevassa kilpailussa katsojista sekä sponsorien huomiosta, myös miekkailun on vastattava niin urheilullisesti kuin viihdearvoltaan yleisölajien haasteeseen!
Ensimäisessä osassa paneudumme tuuletuksen saloihin.
Tuuletuksia on kolme perustyyppiä:
1) Hillitty, käsimerkkiin yhdistetty tuuletus. Onnistuneen suorituksen voi signaloida esim. etusormen "numero uno" tyyppisellä nostolla, vapaan käden käyttämisellä "viulun soittoon" aseen terällä tai vaikkapa vain huitaisemalla nyrkkiin puristettu vapaa käsi ripeällä huitaisulla yläviistoon.
2) Klassiset huudahdustuuletukset. Suosittuja ääniöitä ovat esim. "Uwaa", jonka loppua voi korostaa eri tavoin esim. "Uwaa-ah" ääntiöllä. Hieman itämaisia lajeja siteeraa "kiaa-aa" huuoto ja ranskalaista eleganssia taas edustaa etenkin kauniimman sukupuolen suosima "He-laa" huudahdus.
3) Eläimelliset karjunnat. Kolmas tuuletustyyppi on omiaan laskemaan vastustajan moraalia sekä valauttamaan valmistumattomalta tuomarilta housut nilkkoihin. Onomatopoettisesta rakenteestaan johtuen Eläimellisisä karjuntoja on hieman vaikea pukea tekstimuotoon, mutta jotain kuvaa ja ideaa näistä antaa esim. kirjainsarja [aaarghguahrrraahhaaaa!!!!!!!!!graahuaangraaakghaarggggg!!!!]. Lajityyleiltään selkeitä Eläimellisiä karjuntoja edustavat esim. virolainen kissapedon karjahdus (usein naaraspuoleinen) sekä suomalainen harmaakarhun huuto. Viimeksimainittuun liittyvät usein myös voimakkaat kasvonilmeet.
Lopuksi kuvasarja ammattilaistason tuuletuksista, näytteet on kuvannut Anttoni Vesterinen Jordaniassa pidetyissä juniorimiesten MM-kilpailuissa ja raskaan luokan näytteet antaa MM-pronssimitallimiehen tyylillä Alexander Lahtinen.
|
Aloittelijoiden kannattaa aloittaa yhden elementin tuuletuksilla, mutta tässä Alex näyttää miten yhdistät elementiti 1 ja 2 |
|
Vahva esimerkki kolmostyypin tuuletukseen kuuluvasta kasvojen ilmeiden käytöstä. |
|
Etenkin ratkaisevien voittojen hetket ansaitsevat ehdottomasti kolmostyypin tuuletuksen. Tässä harmaakarhun huutoon on yhdistetty sekä käsien käyttö, että loistava ruumiin kieli.
|
|
|
Tosi ammattilaisten free-style-tuuletus, jossa on luovasti yhdistetty kaikki tuulestuselementit ja lisäksi mukanan on ns. "ryhmähali". |